GuidePedia


Ρέμα είναι κάθε φυσική διαμόρφωση του εδάφους που λειτουργεί ως αποδέκτης και αγωγός των νερών της βροχής, του χιονιού και των φυσικών πηγών και εξυπηρετεί την απορροή τους προς άλλους αποδέκτες μεγαλύτερης χωρητικότητας, φυσικούς ή τεχνητούς που βρίσκονται σε χαμηλότερες στάθμες.

Ποτάμι είναι το υδάτινο ρεύμα που χαρακτηρίζεται από μια σχετική συνέχεια και σταθερότητα τροφοδοσίας και με τομή κοίτης γενικά αρκετά ομαλή.

Χείμαρρος ονομάζεται ένα ποτάμι που είναι στεγνό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

Ρυάκι είναι το ρέμα που έχει νερό μόνο όταν βρέχει,

Τα ποτάμια και τα ρέματα του Ηρακλείου.
  • Αλμυρός: Δυτικά της παραλίας της Αμμουδάρας υπάρχει ο Αλμυρός ποταμός που πήρε το όνομα του από τα αλμυρά νερά που προέρχονται από υπόγεια ρεύματα πολλών χιλιομέτρων. Με μόλις 2 χιλιόμετρα μήκος δημιουργεί έναν υγρότοπο με την γαλάζια λίμνη και το πανέμορφο ποτάμι με τους φοίνικες που καταλήγει στον κόλπο του Ηρακλείου. Επιστήμονες που μελέτησαν τις πηγές του Αλμυρού, μελέτησαν τη σύσταση των υδάτων και παρατήρησαν ότι δεν έχει καμία σχέση με τα νερά της γύρω θαλάσσιας περιοχής,
  • Γαζανός: Ο γαζανός πόταμος πηγάζει από τον Ψηλορείτη και διασχίζει κατοικημένες περιοχές, αλλά και το τουριστικό τμήμα του δήμου Μαλεβιζίου. Εκβάλλει στην παραλία της Αμμουδάρας. Στο χωριό Πενταμόδι, σε κοντινή απόσταση από το Γαζανό ποταμό υπάρχει ναός της Αγίας Παρασκευής (συνηθίζεται ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Αγία Παρασκευή να είναι κοντά σε πηγές ή ρέματα)
  • Ξηροπόταμος
  • Γιόφυρος: Ο ποταμός Γιόφυρος ή Διακονιάρης πηγάζει από διάφορους παραπόταμους γύρω από τον Προφήτη Ηλία και εκβάλει στην παραλία της Αμμουδάρας δίπλα από το Παγκρήτιο Στάδιο, δυτικά του Ηρακλείου. Κοντά στις πηγές του σχηματίζει κοιλάδες ενώ κοντά στον οικισμό Τσαγκαράκι η κοιλάδα στενεύει και δημιουργείται ένα στενό πέτρινο πέρασμα καθώς το νερό εγκλωβίζεται σε ένα φυσικό φράγμα και σχηματίζεται ένας μικρός καταρράκτης. Στο χωριό Άγιος Σύλλας (κάμπος) βρίσκεται ένα πετρόχτιστο γεφύρι πάνω στο δρόμο στην καμάρα του οποίου υπάρχει η χρονολογία 1690.
  • Καίρατος
  • Καρτερός
υπό κατασκευή
 
Top